Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Hoepertingen
Straat Helshovenstraat
Locatie Helshovenstraat 16, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Hoeve met oude inplanting, als langgestrekt aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), als semi-gesloten in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Thans gesloten hoeve. Restauratie en heropbouw zijn aan de gang.

Het oudste gedeelte is de dwarsschuur, achteraan het erf, daterend uit eerste helft 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen). De overige gebouwen dateren uit eind 19de - begin 20ste eeuw: rechts, het woonhuis van twee bouwlagen, voorzien van getoogde vensters in een rechthoekige, hardstenen omlijsting, met aansluitend de poortvleugel, voorzien van een korfboogpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken aan de boog. Rechts van het erf, stallen, achteraan het erf de dwarsschuur, geflankeerd door stallen; het rechtse gedeelte is de rest van de oorspronkelijke dwarsschuur in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Helshoven

Hoepertingen (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.