erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
31947
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31947

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoeve met oude inplanting, als langgestrekt aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), als semi-gesloten in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Thans gesloten hoeve. Restauratie en heropbouw zijn aan de gang.

Het oudste gedeelte is de dwarsschuur, achteraan het erf, daterend uit eerste helft 19de eeuw (Atlas van de Buurtwegen). De overige gebouwen dateren uit eind 19de - begin 20ste eeuw: rechts, het woonhuis van twee bouwlagen, voorzien van getoogde vensters in een rechthoekige, hardstenen omlijsting, met aansluitend de poortvleugel, voorzien van een korfboogpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken aan de boog. Rechts van het erf, stallen, achteraan het erf de dwarsschuur, geflankeerd door stallen; het rechtse gedeelte is de rest van de oorspronkelijke dwarsschuur in stijl- en regelwerk met bakstenen vullingen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31947 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.