erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
31948
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31948

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Gesloten hoeve
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gesloten hoeve: landelijke omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met oude inplanting, als langgestrekt aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), waarschijnlijk in 1832, zie datering in de schuur, geëvolueerd tot gesloten hoeve opgetekend in de Atlas van de Buurtwegen (1844); de gedeelten in vakwerk dateren uit deze periode. Woonhuis en inrijpoort dateren naar verluidt van 1890, en vervangen een gedeelte in vakwerkbouw. Gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig, gekasseid erf met mestvaalt aan de zijde van de stallen.

Boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; hardstenen plint. Getoogde vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen alle beluikt, thans alleen op de eerste bouwlaag. Getoogde deur in een rechthoekige hardstenen omlijsting met riemprofiel en sluitsteen. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Recent aanbouwsel links.

Aansluitende lagere poortvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen), met bakstenen korfboogpoort. Dienstgebouwen in vakwerk, thans grotendeels met bakstenen vullingen. Zadeldaken (Vlaamse pannen). Links en achteraan het erf, stallen, rechts, dwarsschuur. De muuropeningen zijn gewijzigd, behalve de beide schuurpoorten en een aantal zolderluiken. De rechterschuurpoort gaf doorgang naar de straat; deze doorgang is thans gedicht; op de latei de initialen L A [X?] en de datering 1832.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Cluster van hoogstamboomgaarden

 • Is deel van
  Helshoven


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31948 (Geraadpleegd op )