Ruime villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ruime villa

Beschrijving

Ruime villa, gelegen in een klein park. Gebouwd in 1890 door burggraaf Vincent de Kerckhove de Varent, eigenaar van de stroopfabriek. Complex geheel, de verschillende delen gebouwd rondom een hoge, gekanteelde toren in de noordwestzijde. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen, de verschillende delen onder zadeldaken. Verhoogde begane grond. Gecementeerde banden. Siermuurankers. Licht getoogde muuropeningen in een rechthoekige, natuurstenen omlijsting. In de noordwestzijde bevindt zich de donjonachtige toren van drie en een halve bouwlaag Het inspringende gedeelte links is voorzien van een pui, waarboven een balkon, gedragen door een gietijzeren zuiltje; beide met smeedijzeren balustrade. Rechts, een gedeelte van een bouwlaag onder plat dak. De zuidoostzijde bestaat uit twee delen, een diephuis van een travee, links, en een breedhuis van twee traveeën, rechts. Hier bevindt zich de hoofdingang, met trap en bordes. In de zuidhoek, een deel onder zadeldak, de gecementeerde gevels in imitatievakwerk.