Ruime villa

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Jesseren
Straat Jesserenstraat
Locatie Jesserenstraat 125, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ruime villa

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Ruime villa, gelegen in een klein park. Gebouwd in 1890 door burggraaf Vincent de Kerckhove de Varent, eigenaar van de stroopfabriek. Complex geheel, de verschillende delen gebouwd rondom een hoge, gekanteelde toren in de noordwestzijde. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen, de verschillende delen onder zadeldaken. Verhoogde begane grond. Gecementeerde banden. Siermuurankers. Licht getoogde muuropeningen in een rechthoekige, natuurstenen omlijsting. In de noordwestzijde bevindt zich de donjonachtige toren van drie en een halve bouwlaag Het inspringende gedeelte links is voorzien van een pui, waarboven een balkon, gedragen door een gietijzeren zuiltje; beide met smeedijzeren balustrade. Rechts, een gedeelte van een bouwlaag onder plat dak. De zuidoostzijde bestaat uit twee delen, een diephuis van een travee, links, en een breedhuis van twee traveeën, rechts. Hier bevindt zich de hoofdingang, met trap en bordes. In de zuidhoek, een deel onder zadeldak, de gecementeerde gevels in imitatievakwerk.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Jesserenstraat

Jesserenstraat (Borgloon)

is gerelateerd aan Villaparkje

Jesserenstraat 125 (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.