Gemeentehuis van Jesseren, gemeenteschool en onderwijzerswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Jesseren
Straat Jesserenstraat
Locatie Jesserenstraat 57, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Jesseren, gemeenteschool en onderwijzerswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, met gemeenteschool en onderwijzerswoning. Alleenstaand gebouw, wat achteruit gelegen tegenover de straat en door een lage muur ervan afgesloten. Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit laatste kwart 19de eeuw. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; hardstenen plint. Middenrisaliet met kantelenbekroning en windwijzer, bakstenen hoekpilasters. Rechthoekige vensters met hardstenen lekdrempel en dito, geprofileerde druiplijst. Gelijkaardige deur in een hardstenen omlijsting. Haaks op de achtergevel aangebouwde klaslokalen, zes traveeën en een bouwlaag onder zadeldak. De school werd recent uitgebreid.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Jesserenstraat

Jesserenstraat (Borgloon)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Gemeentehuis van Jesseren, gemeenteschool en onderwijzerswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31960 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.