erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
31961
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31961

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Belangrijke, gesloten hoeve, reeds als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844). In haar huidige vorm dateert ze van circa 1860-1870, met restauratie en waarschijnlijke aanpassing van daken en dakhellingen na een brand in 1902 (muurankers op de westelijke gevel van het woonhuis). De oude kern blijkt slechts uit de smeedijzeren muurankers met krullen, hergebruikt in de schuur. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, met mestvaalt aan het stalgedeelte. Traditionele schikking van de gebouwen: inrijpoort met aansluitende stalvleugel aan straatzijde; woonhuis haaks op deze vleugel, aan de rechtse zijde van het erf; tweede stalvleugel ertegenover; dwarsschuur achteraan het erf.

Bakstenen rondbooginrijpoort, rechthoekig onder houten latei aan erfzijde.

Boerenburgerhuis in de oostelijke vleugel (nok loodrecht op de straat). De voorgevelordonnantie is naar de tuinzijde, afwijkend van de traditionele schikking naar erfzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen; oorspronkelijke dakhelling. Verhoogde begane grond; aan erfzijde, gecementeerde plint. Getoogde bakstenen muuropeningen, de vensters met hardstenen lekdrempels en voorheen beluikt. Aansluitende, lagere stal van twee traveeën in dezelfde vleugel.

Stallen in de zuidelijke en westelijke vleugels, voorzien van rondboogvormige muuropeningen in de eerste bouwlaag, rechthoekig (hooizolder) op de tweede; verschillende aanpassingen.

Dwarsschuur ten noorden van het erf, met duidelijke bouwnaad. Gedeeltelijk gedichte bakstenen korfboogpoort. Verschillende, recente muuropeningen.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31961 (Geraadpleegd op )