Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Jesseren
Straat Jesserenstraat
Locatie Jesserenstraat 69, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve, naast de kerk, daterend uit derde kwart 19de eeuw, met boerenburgerhuis, volledig naar de straat gericht, uit begin 20ste eeuw. Omhaagde voortuin met hek. Zij vervangt een belangrijke hoeve op dezelfde plaats, als semi-gesloten aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (circa 1845).

Bakstenen boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Middenrisaliet met tuitgevelbekroning, en bakstenen hoeklisenen en verbindende muizentandlijst; sierankers. Rechthoekige muuropeningen onder metalen I-balk, in geprofileerde bakstenen omlijsting; ontlastingsboog met hardstenen afwerking. Rechthoekige deur in een getoogde, hardstenen omlijsting.

De hoevegebouwen bevinden zich achter het woonhuis, het erf is bereikbaar via een korfboogvormige, bakstenen inrijpoort. Bakstenen gebouwen, witgeschilderd aan erfzijde, onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een gedeeltelijk gekasseid erf. Runderstal in de westelijke vleugel, voorzien van getoogde, rechthoekige en rondboogvormige muuropeningen. Paarden- en veulenstal in de oostelijke vleugel, voorzien van rondboogvormige muuropeningen. Dwarsschuur, achteraan het erf, met bakstenen korfboogpoort.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Jesserenstraat

Jesserenstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.