Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Jesseren
Straat Jesserenstraat
Locatie Jesserenstraat 92, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Resten van een belangrijke, gesloten hoeve, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844). De kern klimt op tot eerste helft 17de eeuw - midden 17de eeuw, en is nog duidelijk te herkennen in het thans als woonhuis ingerichte deel: volume, silexplint en S-vormige muurankers. Bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak. Recente muuropeningen. Zijgevels met aandak en vlechtingen. De plaats van het erf en de oostvleugel wordt nu ingenomen door recente gebouwen. Aansluitend bij de oude kern, een merkwaardig dienstgebouw van circa 1860-1870. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). De oorspronkelijke muuropeningen zijn de rondboogvormige, voorzien van het originele houtwerk.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Jesserenstraat

Jesserenstraat (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.