Pastorie van de Sint-Pantaleonparochie

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Kerniel
Straat Leemzaal
Locatie Leemzaal 35, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Pantaleonparochie

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Aangezien de kruisheren steeds het pastoraat van Kerniel waarnamen, bezat de parochie begin 19de eeuw geen pastorie. De kapel van Rullekoven wordt daarom in 1810 als pastorie ingericht. In 1840 wordt door pastoor G. Schuermans de huidige pastorie gebouwd. Het oorspronkelijke geheel, afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844) omvatte ook een aangebouwd dienstgebouw, thans verdwenen.

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Neoclassicistische stijl. Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk in de voorgevel. De achtergevel heeft een identieke ordonnantie. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak, op de plaats waar voorheen het dienstgebouw op de pastorie aansloot.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Kerniel

Kerniel (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.