erfgoedobject

Pastorie van de Sint-Pantaleonparochie

bouwkundig element
ID
31971
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31971

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aangezien de kruisheren steeds het pastoraat van Kerniel waarnamen, bezat de parochie begin 19de eeuw geen pastorie. De kapel van Rullekoven wordt daarom in 1810 als pastorie ingericht. In 1840 wordt door pastoor G. Schuermans de huidige pastorie gebouwd. Het oorspronkelijke geheel, afgebeeld in de Atlas van de Buurtwegen (1844) omvatte ook een aangebouwd dienstgebouw, thans verdwenen.

Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Neoclassicistische stijl. Bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk in de voorgevel. De achtergevel heeft een identieke ordonnantie. Aangebouwde travee onder lessenaarsdak, op de plaats waar voorheen het dienstgebouw op de pastorie aansloot.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie van de Sint-Pantaleonparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31971 (Geraadpleegd op 18-06-2021)