Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Kerniel
Straat Oorsprongstraat
Locatie Oorsprongstraat 39, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met oude inplanting: op de Ferrariskaart (1771-77) staat op deze plaats een L-vormig gebouw aangeduid, in de Atlas van de Buurtwegen (1844) een U(?)-vormig complex. Mogelijk ging het om vakwerkgebouwen, die circa 1870 vervangen werden door de huidige bakstenen gebouwen.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Overhoekse muizentandfries onder de kroonlijst. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel, voorheen beluikt op de eerste bouwlaag. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting; portaal met steektrap. Rechts, aansluitend poortgebouw onder schilddak, voorzien van een getoogd venster, een houten luik en een bakstenen rondboogpoort. De overige dienstgebouwen liggen aan een erf achter deze straatvleugel.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Kerniel

Kerniel (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.