Gildenhuis Sint-Sebastiaansgilde

Beschrijving

Eertijds dubbelhuis, heden twee panden van totaal vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit de tweede helft van de 19de eeuw, in kern teruggaand op een ouder pand, zie cartouche met jaartal 1660 op nummer 22.

Gecementeerde lijstgevels met schijnvoegen en banden, rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting met sleutel op doorlopende lekdrempels. Verbouwde begane grond, volgens prentkaart van 1926 oorspronkelijk met beluikte benedenvensters en rechthoekige deur in vierde travee.

Nummer 21 van drie traveeën met aangepaste dakvensters. Nummer 22 met panelen en rolwerkcartouche met jaartal 1660 tussen wapenschilden waarvoor verschillende hypothesen bestaan. Naargelang de bron worden de wapenschilden toegeschreven aan de gilde en een lid van de familie Gottignies of in verband gebracht met de Duitse ridderorde. Vensters met ijzeren leuninkjes en dakvensters onder driehoekig fronton.

• SERMEUS H., De wapensteen in de voorgevel, in Roosendael, XIII, 3-4, 1981 en XIV, 2-3, 1982.

Auteurs: Steyaert, Rita