erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
31980
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31980

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve uit tweede helft 19de eeuw, doch met oude inplanting; een U-vormige hoeve staat hier reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm. Boerenburgerhuis, links geflankeerd door de inrijpoort en een wagenhuis, rechts door een koetshuis. Twee stalvleugels aan de oost- en westzijde van het erf; het gedeelte achteraan het erf is recent.

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, circa 1860-1870. Getoogde vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk en sluitwerk. De achtergevel is van vakwerk met bakstenen vullingen.

Witgeschilderd poortgebouw, voorzien van een rondboogvormige, bakstenen inrijpoort; de poort van het koetshuis is getoogd met hardstenen aanzetstenen. De stallen hebben gewijzigde muuropeningen, op de getoogde, bakstenen zoldervensters na; twee rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting. Koetshuis van twee traveeën en anderhalve bouwlaag; twee rondboogpoorten en een getoogd zolderluik met hardstenen lekdrempel.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31980 (Geraadpleegd op )