Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Kerniel
Straat Rullecovenstraat
Locatie Rullecovenstraat 120, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve uit tweede helft 19de eeuw, doch met oude inplanting; een U-vormige hoeve staat hier reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77).

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een erf met onregelmatige vorm. Boerenburgerhuis, links geflankeerd door de inrijpoort en een wagenhuis, rechts door een koetshuis. Twee stalvleugels aan de oost- en westzijde van het erf; het gedeelte achteraan het erf is recent.

Woonhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, circa 1860-1870. Getoogde vensters met hardstenen latei en lekdrempel. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk en sluitwerk. De achtergevel is van vakwerk met bakstenen vullingen.

Witgeschilderd poortgebouw, voorzien van een rondboogvormige, bakstenen inrijpoort; de poort van het koetshuis is getoogd met hardstenen aanzetstenen. De stallen hebben gewijzigde muuropeningen, op de getoogde, bakstenen zoldervensters na; twee rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting. Koetshuis van twee traveeën en anderhalve bouwlaag; twee rondboogpoorten en een getoogd zolderluik met hardstenen lekdrempel.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Kerniel

Kerniel (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.