erfgoedobject

Stroopstokerij

bouwkundig element
ID
31982
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31982

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stroopstokerij
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige stroopstokerij, uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Woonhuis aan straatzijde; waarschijnlijk vormden de nummers 138 en 140 één geheel. Breedhuis van drie + twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw, voorzien van een dropmotief onder de kroonlijst. Getoogde vensters in een geprofileerde bakstenen omlijsting met afwerking van hardsteen aan de ontlastingsboog. De oorspronkelijke deur is die van nummer 140, getoogd in een hardstenen omlijsting; de deur van nummer 138 is een imitatie van de voorgaande in een gecementeerde omlijsting. Nummer 136 is lager, volledig gecementeerd en heeft gewijzigde muuropeningen.

De stroopstokerij staat haaks op de achtergevel van nummer 138. Ze is thans vrijwel volledig ingebouwd door recente aanbouwsels. Behouden vierkante bakstenen schoorsteen achteraan aangebouwd tegen zijgevel van nummer 138.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stroopstokerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31982 (Geraadpleegd op )