erfgoedobject

Hoeve met café

bouwkundig element
ID
31986
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31986

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met café
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen naast het kerkhof, nok loodrecht op de straat. Voormalige hoeve met café. Het huidige gebouw is een overblijfsel van een complex met losstaande bestanddelen, zoals aangeduid in de Atlas van de Buurtwegen (1844). Het heeft een oude kern, een thans verdwenen datering vermeldde naar verluidt het jaartal 1697. Witgeschilderd bakstenen gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse pannen); vergroting naar achteren toe. Gepikte plint; verhoogde begane grond. Onderkeldering van het rechtse gedeelte: kelders uit de 17de eeuw met overwelving van mergelsteen. Getoogde bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels (tweede helft 19de eeuw). Getoogde deur in een gecementeerde omlijsting. In de achtergevel: twee rondboogvensters, een rechthoekig zoldervenster, een rechthoekig venster onder houten latei, een oculus en een deur in houten kozijn. Het haaks op de achtergevel aangebouwde dienstgebouw dateert uit tweede helft 19de eeuw. Halfronde vensters, een zolderluik met houten dorpels en een deur onder houten latei.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met café [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/31986 (Geraadpleegd op )