Kasteel De Klee

Gemeente Borgloon

• Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel De Klee

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Cultuurlandschap rond Kuttekoven

is deel van de bescherming als monument Kasteel De Klee met park

Beschrijving

Gebouwd voor de barones Sneyers-d'Attenhoven in 1904-07. Gerestaureerd na een brand in 1933. Het geheel ligt in een park in landschapsstijl, afgesloten door een ijzeren hek; toegangshek tussen hardstenen pijlers.

Eclectisch gebouw met neobarokinslag; grosso modo rechthoekig grondplan doch complex volume onder schilddaken (leien), met een vierkante toren onder ingesnoerde naaldspits (leien) in de noordhoek. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor banden en omlijstingen van muuropeningen. Rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting met negblokken. De dakvensters zijn geflankeerd door pilastertjes met kapitelen en voorzien van een aedicula-bekroning. In één van de aediculae een medaillon met de datering ANNO/1907. De achtergevel is voorzien van een tweeledige galerij met getoogde bogen; erboven een groot venster met glas in lood.

• BLEUS J., Een wandeling door Kuttekoven, Borgloon, 1996.