Smeetshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smeetshoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Cultuurlandschap rond Kuttekoven

Beschrijving

Zogenaamd naar de familie Smets of Smeets, die de hoeve in in de 17de eeuw bewoonde; Walterus Smets, vermeld in 1666, was armenmeester te Kuttekoven. Ook "Massonethoeve" genaamd en "hoeve d'Ouwer" (Atlas van de Buurtwegen). Thans sterk gerestaureerde en volledig aangepaste L-vormige hoeve, geïsoleerd gelegen in het veld. Op de Ferrariskaart (1771-77) en ook nog in de Atlas van de Buurtwegen (1844) staat zij aangeduid als gesloten.

• MALCORPS A., Een Smeets-stam uit Widdingen onder Kuttekoven (1666-1800), (Het Oude Land van Loon, 9, 1954, pagina's 62-63).

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda