Gemeentehuis van Rijkel en gemeenteschool

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Rijkel
Straat Schoolstraat
Locatie Schoolstraat 1, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Rijkel en gemeenteschool

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis- en school, thans gemeenteschool. Gebruikelijk T-vormig grondplan, met onderwijzerswoning en gemeentehuis in het hoofdgebouw, het schoolgebouw haaks op de achtergevel. Uitgebreid met een recente vleugel, aansluitend op de linkse zijgevel van het hoofdgebouw. Eind 19de eeuw.

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Heden beraapt, bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; hardstenen plint aan de voorgevel. Rechthoekige vensters met geprofileerde, hardstenen druiplijst en hardstenen lekdrempel. Rechthoekige deur met afgeronde hoeken in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten; druiplijst; recente trap. Het schoolgebouw werd aangepast, de muuropeningen gewijzigd.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rijkel

Borgloon (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.