erfgoedobject

Gemeentehuis van Rijkel en gemeenteschool

bouwkundig element
ID
32010
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32010

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis- en school, thans gemeenteschool. Gebruikelijk T-vormig grondplan, met onderwijzerswoning en gemeentehuis in het hoofdgebouw, het schoolgebouw haaks op de achtergevel. Uitgebreid met een recente vleugel, aansluitend op de linkse zijgevel van het hoofdgebouw. Eind 19de eeuw.

Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Heden beraapt, bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; hardstenen plint aan de voorgevel. Rechthoekige vensters met geprofileerde, hardstenen druiplijst en hardstenen lekdrempel. Rechthoekige deur met afgeronde hoeken in een geprofileerde hardstenen omlijsting op neuten; druiplijst; recente trap. Het schoolgebouw werd aangepast, de muuropeningen gewijzigd.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Rijkel en gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32010 (Geraadpleegd op 18-06-2021)