U-Vormige hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Rijkel
Straat Schoolstraat
Locatie Schoolstraat 13, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed U-Vormige hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

U-vormige hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, met woonhuis uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Woonhuis met voorgevel aan straatzijde, ten noorden van het erf. Dubbelhuis van drie traveeën en een bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Bakstenen gebouw, voorzien van getoogde muuropeningen met hardstenen afwerking. Opkamervenster in de gevel aan straatzijde. De ruimte vóór het huis wordt gebruikt als tuin en erf, en is omhaagd. Rechts aansluitend bij het woonhuis, bakstenen poortgebouw onder zadeldak, voorzien van een rechthoekige poort. Haaks op de achtergevel van het woonhuis, in L-vorm, de dwarsschuur en stal, beide in stijl- en regelwerk met nog gedeeltelijk lemen vullingen, sterk vervallen. Zadeldaken (Vlaamse pannen).

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rijkel

Borgloon (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.