Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Rijkel
Straat St.-Truidersteenweg
Locatie St.-Truidersteenweg 559, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met woonhuis van circa 1850-60 en poortgebouw, resterend van een ruime, gesloten hoeve aan de Dionysius van Leeuwenstraat, uit de 17de eeuw, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

Boerenburgerhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Witgeschilderd, bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Benedenvensters met strekse latei en getoogde bovenvensters; hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk.

Poortgebouw haaks op de achtergevel. Bakstenen gebouw onder zadeldak, voorzien van een rondboogpoort in een omlijsting van kalksteenblokken. De overige dienstgebouwen zijn recenter.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van St.-Truidersteenweg (Rijkel)

St.-Truidersteenweg (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.