erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
32013
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32013

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve met woonhuis van circa 1850-60 en poortgebouw, resterend van een ruime, gesloten hoeve aan de Dionysius van Leeuwenstraat, uit de 17de eeuw, aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844).

Boerenburgerhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Witgeschilderd, bakstenen gebouw op gecementeerde plint. Benedenvensters met strekse latei en getoogde bovenvensters; hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting; oorspronkelijk houtwerk.

Poortgebouw haaks op de achtergevel. Bakstenen gebouw onder zadeldak, voorzien van een rondboogpoort in een omlijsting van kalksteenblokken. De overige dienstgebouwen zijn recenter.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gesloten hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32013 (Geraadpleegd op )