Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Rijkel
Straat St.-Truidersteenweg
Locatie St.-Truidersteenweg 548, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Gesloten hoeve met kern van 1818, ontstaan uit een U-vormige hoeve, met de open zijde van het erf naar het oosten, zie Atlas van de Buurtwegen (1844).

Boerenburgerhuis aan straatzijde, door middel van muurankers gedateerd 1818. Mogelijk klimt de kern van het gebouw op tot deze periode, doch de ordonnantie werd gewijzigd midden 19de eeuw. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op plint met recente stenen bekleding. Getoogde bovenvensters, rechthoekige benedenvensters met hardstenen latei en lekdrempel. Rechthoekige deur in een vlakke hardstenen omlijsting. Aansluitend poortgebouw en dienstgebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw, baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen).

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van St.-Truidersteenweg (Rijkel)

St.-Truidersteenweg (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.