Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Borgloon
Deelgemeente Voort
Straat Benaetsstraat
Locatie Benaetsstraat 9, Borgloon (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Borgloon (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Borgloon (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gesloten hoeve uit eind 19de - begin 20ste eeuw, op de plaats van een oudere, gesloten hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, gelegen achter het boerenburgerhuis.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen. Licht verhoogde begane grond, gecementeerde plint met hardstenen keldergaten. Sierankers. Getoogde, bakstenen vensters met hardstenen afwerking; getoogde deur in een hardstenen omlijsting met inspringend portaal. Links, aansluitend, poortgebouw, voorzien van een bakstenen rondboogpoort en getoogd laadvenster.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Voort

Voort (Borgloon)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.