erfgoedobject

Kapel van de Houten Lieve Heer

bouwkundig element
ID
32028
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32028

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel van de Houten Lieve Heer. Gelegen tegenover het kasteel, aan het einde van een beukenlaan, op een heuveltje. Kapel en laan zijn reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). In de Atlas van de Buurtwegen (1843) zogenaamde Chapelle du Château.

Tot de Tweede Wereldoorlog bedevaart vanuit Veulen, Horpmaal en Heers in periodes van droogte. Kleine, vierkante kapel met afgeschuinde hoeken, uit de 18de eeuw. Baksteenbouw onder klokvormig dak (leien). Rechthoekig portaal in een vlakke, hardstenen omlijsting, afgesloten door een hek. Bepleisterd interieur met vlakke zoldering (385).

  • BALDEWIJNS C. e.a., Veldkruisen in het kanton Borgloon, Borlgoon, 1994, p. 20-21.

Bron     : PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Kapel van de Houten Lieve Heer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32028 (Geraadpleegd op )