Hoeve De Heusch

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Heusch

Beschrijving

Genaamd naar de barons de Heusch, eigenaars van de hoeve. Gebouwd in 1632. Gesloten hoeve, zoals ze ook staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843).

De 17de-eeuwse kern blijkt nog slechts uit de smeedijzeren ankers. De vleugel aan straatzijde werd volledig verbouwd: het zijn thans twee woningen, waarin de inrijpoort geïncorporeerd werd.

Nummer 29 heeft een laat-19de-eeuwse ordonnantie. Het oorspronkelijke woonhuis bevond zich waarschijnlijk in de zuidvleugel; hier bleef een getoogde deur bewaard in een beschilderde hardstenen omlijsting met sluitsteen, van circa 1775. De stal in de noordvleugel, aan de Roppelaan, voorzien van 17de-eeuwse muurankers. Achteraan het erf, dwarsschuur, in gedeeltelijk versteend vakwerk.

• VANDEVELDE S., Enige aantekeningen..., p.31.