Genaamd naar de barons de Heusch, eigenaars van de hoeve. Gebouwd in 1632. Gesloten hoeve, zoals ze ook staat afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843).
De 17de-eeuwse kern blijkt nog slechts uit de smeedijzeren ankers. De vleugel aan straatzijde werd volledig verbouwd: het zijn thans twee woningen, waarin de inrijpoort geïncorporeerd werd.
Nummer 29 heeft een laat-19de-eeuwse ordonnantie. Het oorspronkelijke woonhuis bevond zich waarschijnlijk in de zuidvleugel; hier bleef een getoogde deur bewaard in een beschilderde hardstenen omlijsting met sluitsteen, van circa 1775. De stal in de noordvleugel, aan de Roppelaan, voorzien van 17de-eeuwse muurankers. Achteraan het erf, dwarsschuur, in gedeeltelijk versteend vakwerk.
VANDEVELDE S., Enige aantekeningen..., p.31.
Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)