erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
32042
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32042

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

U-vormige hoeve uit het midden van de 19de eeuw. Boerenburgerhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak.

Bakstenen gebouw; de gevel aan straatzijde is voorzien van rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting met lekdrempel, voorheen beluikt; de gevel aan erfzijde heeft op de benedenverdieping twee kleine rechthoekige vensters en een rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting, mogelijk van hergebruikt materiaal, of resterend van een oudere kern uit de eerste helft van de 19de eeuw; kleine, bakstenen bovenvensters met gecementeerde onderdorpel.

Rechts, aansluitend lager poortgebouw onder zadeldak, voorzien van een verankerde, bakstenen korfboogpoort.

Voormalige stal, haaks op deze vleugel, aan de westzijde van het erf, thans gedeeltelijk ingericht als woning. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen); de oorspronkelijke muuropeningen zijn de rechthoekige deuren in hardstenen omlijsting, en de twee bakstenen zoldervensters met hardstenen onderdorpel. Achteraan het erf, dwarsschuur van gecementeerd stijl- en regelwerk, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Recente aanbouw links van het woonhuis.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: U-vormige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32042 (Geraadpleegd op 23-06-2021)