erfgoedobject

Klooster

bouwkundig element
ID
32043
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32043

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig klooster, thans Centrale vrije school. L-vormig complex uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken. Het gedeelte met nok loodrecht op de straat is sterk gewijzigd. Zeven traveeën en oorspronkelijk één, thans twee bouwlagen, met vierkante toren van drie bouwlagen onder tentdak centraal tegen de voorgevel. De oorspronkelijke muuropeningen zijn rondboogvormig in een geprofileerde bakstenen omlijsting.

Het haakse gebouw heeft een oorspronkelijk gedeelte rechts, van vier traveeën, gedateerd door middel van een gevelsteen 1880. Het is voorzien van een bakstenen waterlijst en een bakstenen dropmotief onder de kroonlijst; getoogde vensters met hardstenen lekdrempel en rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten.

Het linkergedeelte werd later toegevoegd in dezelfde stijl.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Klooster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32043 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.