Hoeve en afspanning Klaetstoot

Beschrijving

Hoeve en voormalige afspanning Klaetstoot of Klaetstoet, gebouwd in 1786 door Jacques Peeters, die de grond kocht van de Saint-Jacquesabdij van Luik. Voor de bouw van de hoeve leende hij 6.800 Brabantse guldens. Zijn schoonzoon, J. Ruison, richtte er een herberg-afspanning in. Belangrijke hoeve met losstaande bestanddelen; de ooststalvleugel, confer Atlas van de Buurtwegen (1843) is thans verdwenen.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf . Boerenburgerhuis in laatclassicistische stijl, vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder gebogen zadeldak. Kalkstenen plint. Rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting, de benedenvensters met geprofileerde neg, voorheen beluikt. Rechthoekige deur in een kalkstenen omlijsting op neuten.

Links, aansluitend poortgebouw met stal. Kleine, rechthoekige vensters in kalkstenen omlijsting. Korfboogpoort in een omlijsting van kalksteenblokken met negblokken in regelmatig verband; verankerde sluitsteen.

Achteraan het erf, hoge dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van een korfboogpoort, confer inrijpoort. De aandaken van de zijgevels werden verwijderd; in elke zijgevel drie ronde uilengaten in een vierkante, kalkstenen omlijsting.

Links, aansluitend wagenhuis, lager dan de schuur. Zadeldak (Vlaamse pannen). Twee gedichte en gekoppelde bakstenen korfboogpoorten met ontlastingsboog van twee rollagen en een platte laag. Rechthoekig zoldervenster in een kalkstenen omlijsting. Linkerzijgevel met aandak en vlechtingen.

• VANDEVELDE S., Een memorieboek uit de 18de eeuw te Opheers. (Limburg, 37, 1958, p. 39).