De hoeve werd gebouwd in 1764, op gronden van baron de Stockhem, door Bernard Putzeys, waarvoor deze 1.200 Brabantse gulden leende.
Gesloten hoeve, zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen. Alleen het woonhuis, het poortgebouw en de aansluitende stal (gedeeltelijk) dateren uit de 18de eeuw, de overige dienstgebouwen dateren uit eind 19de - begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.
Boerenburgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op verhoogde begane grond; gecementeerde plint met kalkstenen keldergat links. Gedateerd op een gevelsteen boven de deur: 1764. Mogelijk telde het gebouw oorspronkelijk slechts één bouwlaag. De benedenvensters zijn origineel: getoogd in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen, voorheen beluikt. Rechthoekige bovenvensters met hardstenen latei en lekdrempel (midden 19de eeuw). Getoogde deur in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen, voorheen met kalkstenen tussendorpel en getralied bovenlicht. Gewijzigde achtergevel.
Links, aansluitend poortgebouw, voozien van een korfboogpoort in een omlijsting van kalksteenblokken, met negblokken in regelmatig verband; in de sluitsteen is een korfboogvormige nis uitgespaard.
Haaks hierop, de stal, voozien van een zijgevel met aandak en vlechtingen; drie bakstenen, mijtervormige uilengaten.
VANDEVELDE S., Een memorieboek uit de 18de eeuw te Opheers. (Limburg, 37, 1958, p. 36).
Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)