erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
32052
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32052

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ruime, gesloten hoeve, waarvan de kern naar verluidt dateert van 1850. Deze oude kern bleef bewaard in de stal aan de zuidzijde van het erf, en in het stalgedeelte, rechts van de inrijpoort; het woonhuis dateert van circa 1920, de dwarsschuur schijnt een recent versteende vakwerkbouw.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf; de hoeve met voortuin ligt achteruit ten opzichte van de rooilijn, en is door een oprit met de straat verbonden.

Het poortgebouw is een recente constructie, mogelijk de verstening van een oorspronkelijk vakwerkgebouw. De aan de zuidkant aansluitende stal van 1850 behield een getoogde deur onder een verankerde boog van gesinterde baksteen.

De stal ten zuiden van het erf heeft een zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen in hardstenen omlijsting. De zijgevel aan straatzijde is voorzien van drie vierkante, bakstenen uilengaten.

Dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen), achteraan het erf.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32052 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.