De U-vormige hoeve is mogelijk te associëren met één van de gebouwen in de atlas van Averbode, maar wordt in elk geval al in zijn huidige vorm afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-1778) en in de Atlas der Buurtwegen (1843).
Het complexje dat dateert van circa 1775 behield een duidelijk 18de-eeuwse verschijningsvorm en wordt gevormd door een woonhuis met twee voorwaartse stalvleugels. Achter deze kern werden naderhand nog dienstgebouwen aangebouwd. De U-vormige kern is opgetrokken in baksteen, voorzien van smeedijzeren ankers met krullen, de erfzijde- en straatgevels gecementeerd, de volumes afgedekt door zadeldaken met Vlaamse pannen, omheen een rechthoekig voorerfje met mestvaalt, de open zijde afgesloten door een laag breukstenen muurtje met ijzeren hek.
Het woonhuis is een dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag, met een centrale deur van een 18de-eeuws type, getoogd, in kalkstenen omlijsting op neuten, met sluitsteen, kalkstenen deurkalf en getralied bovenlicht. Rechts van de deur bleef een contemporain, voorheen beluikt, getoogd venster bewaard, in kalkstenen omlijsting, met sponningbeloop en sluitsteen. Het linkervenster werd vergroot. Boven elk raam prijkt een klein, rechthoekig zoldervenster.
Het linkse stalvleugeltje omvat in de kopgevel-straatzijde twee vensters van het 18de-eeuws type, getoogd, in kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen. Beide stalvleugels omvatten daarnaast later toegevoegde muuropeningen, waaronder enkele onder houten latei.
Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DL002431, Batsheers: aspecten van het dorp
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: S.N. 2005: U-vormige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/158345 (geraadpleegd op ).
U-vormige hoeve van circa 1775, in deze vorm aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843). Bakstenen gebouwen met gecementeerde voorgevels onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf met mestvaalt, de open zijde naar de straat toe en hier afgesloten door een lage muur met ijzeren hek. Smeedijzeren ankers met krullen.
Woonhuis achteraan het erf. Dubbelhuis van drie traveeën en anderhalve bouwlaag. Getoogd venster in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen, voorheen beluikt; het tweede benedenvenster werd vergroot; kleine, rechthoekige zoldervensters. Getoogde deur in een kalkstenen omlijsting op neuten, met sluitsteen en kalkstenen tusseldorpel, en getralied bovenlicht. De rechtertravee in dezelfde vleugel is een stal.
De haakse dienstgebouwen zijn stallen. De zijgevel van de linkervleugel is voorzien van twee 18de-eeuwse vensters van het hoger beschreven type; de overige muuropeningen, gecementeerd of onder houten latei, zijn recenter. Aangebouwde dienstgebouwen uit latere perioden.
Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Schlusmans F. 1999: U-vormige hoeve [online], https://id.erfgoed.net/teksten/32060 (geraadpleegd op ).