erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
32072
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32072

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Gutschoven
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige, gesloten hoeve, één van de grote hoeven, reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). De poortvleugel aan straatzijde en de stal aan de zuidzijde van het erf werden voor kort afgebroken.

Er rest thans nog het woonhuis, ten noorden van het erf (nok loodrecht op de straat), en de dwarsschuur, achteraan het erf. De oude, mogelijk 18de-eeuwse kern bleef alleen behouden in de achtergevel van het woonhuis: het is gedeeltelijk in stijl- en regelwerk met lemen vullingen; dubbel ankerbalkgebint. De verstening van de rest van het gebouw gebeurde in de tweede helft van de 19de eeuw. Getoogde vensters en een rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting. De ordonnantie van de zijgevel aan straatzijde dateert uit het vierde kwart van de 20ste eeuw. Dwarsschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw; baksteenbouw, het dak is verdwenen; korfboogpoort.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32072 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.