Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Gutschoven

Beschrijving

Gesloten hoeve, reeds als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77). Van deze oude kern bleven onvoldoende sporen bewaard om hem te dateren; de zijgevel aan straatzijde van het woonhuis schijnt het oorspronkelijke volume aan te geven (18de eeuw?); in deze van de stal bleven resten van het oorspronkelijke aandak met vlechtingen bewaard.

Huidige gebouwen uit de tweede helft van de 19de eeuw; bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), rondom een rechthoekig erf; mogelijk zijn sommige onderdelen versteningen van een oorspronkelijke vakwerkbouw.

Korfboogvormige inrijpoort, in een hardstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. Woonhuis ten noorden van het erf; het woongedeelte werd uitgebreid over de vleugel aan straatzijde, links van de inrijpoort. Muuropeningen uit eind 19de - begin 20ste eeuw.

De aansluitende stal in dezelfde vleugel bewaarde een rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting uit de eerste helft van de 19de eeuw. Hetzelfde geldt voor de tweede stal aan de overzijde van het erf. De overige muuropeningen dateren uit verschillende latere perioden.

Dwarsschuur achteraan het erf, volledig daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw, en voorzien van een getoogde poort met hardstenen posten van hergebruikt materiaal.