erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
32074
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32074

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Gutschoven
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gesloten hoeve, ontstaan uit een L-vormige hoeve (Ferrariskaart, 1771-77), die in de eerste helft van de 19de eeuw, confer Atlas van de Buurtwegen (1843) haar gesloten vorm aanneemt. Van de oorspronkelijke gebouwen, die niet verder opklimmen dan de eerste helft van de 19de eeuw, resten het woonhuis en poortgebouw; de overige dienstgebouwen werden grondig aangepast of maakten plaats voor recente gebouwen voor fruitopslag.

Bakstenen poortgebouw onder zadeldak. Korfboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. Rechterzijgevel met aandak en vlechtingen. Links, aansluitend het bakstenen woonhuis onder zadeldak (nok loodrecht op de straat). Het heeft een oude kern uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch de ordonnantie werd grondig gewijzigd eind 19de - begin 20ste eeuw.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32074 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.