erfgoedobject

Boerenburgerhuis

bouwkundig element
ID
32077
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32077

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen waarschijnlijk een gesloten hoeve van circa 1850, waarvan alleen het woonhuis, de inrijpoort en een gedeelte van de stalvleugel bewaard bleven.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen. Recente plint, hardstenen keldergaten. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, voorheen beluikt op de benedenverdieping. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting op neuten; oorspronkelijk houtwerk.

Rechts, aansluitend poortgebouw, voorzien van een rondboogpoort in een hardstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband aan de boog.

Aansluitende stal (nok loodrecht op de straat), met gewijzigde muuropeningen. De overige dienstgebouwen werden vervangen door recente, grootschalige constructies.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boerenburgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32077 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.