Gemeentehuis van Heks en gemeenteschool

Gemeente Heers
Locatie Hekslaan 65, Heers (Limburg)

• Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Heks en gemeenteschool

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming en pastorie: beeldondersteunende omgeving

Beschrijving

Gebouwd in 1877. Alleenstaand breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw met hardstenen plint aan de voorgevel. Middenrisaliet met puntgevelbekroning en bakstenen hoekpilasters; baksteenfries onder de kroonlijst. Getoogde vensters in een bakstenen omlijsting met geprofileerde bakstenen druiplijst en hardstenen lekdrempel.

Schoolgebouw haaks op de achtergevel, drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Afwerking zoals het hoofdgebouw. Recente aanbouw. Vóór het hoofdgebouw een grote kastanjeboom.

• PLUYMERS L., Schoolstrijd te Heks 1879-1890, in Limburg, 72, 1993, p. 103-106.