Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Heks
Straat Hekslaan
Locatie Hekslaan 94, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Ruime, gesloten hoeve, ontstaan uit een hoeve met losstaande bestanddelen, zie Ferrariskaart (1771-77), die zich in de eerste helft van de 19de eeuw tot semi-gesloten ontwikkelde, zie Atlas van de Buurtwegen (1844).

Alleen het woonhuis heeft een 17de-eeuwse kern (silexplint), en een gedeelte van de schuur, achteraan het erf; de poortvleugel werd toegevoegd in de eerste helft van de 19de eeuw, en voor kort vrijwel volledig vernieuwd; de stalvleugel aan de zuidwestzijde van het erf dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het erf kon niet bezocht worden. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig erf.

Het woonhuis heeft een plint van silex, die over een gedeelte van de poortvleugel doorloopt. Zijgevel met aandak en vlechtingen; twee rechthoekige vensters, voorheen beluikt, in een kalkstenen omlijsting van hergebruikt materiaal; klein, gecementeerd zoldervenster erboven.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Heks

Heks (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.