Hoeve in U-vorm

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

Beschrijving

U-vormige hoeve, het erf door een muur met inrijpoort van de straat afgesloten. De kern dateert uit de 18de eeuw.

Op de Ferrariskaart (1771-77) staat de woonhuisvleugel, ten zuidoosten van het erf, en een haakse vleugel, achteraan het erf, afgebeeld. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) is het woonhuis bewaard, doch de vleugel achteraan het erf is verdwenen; er komt een L-vormige vleugel aan de noordzijde van het erf bij. Waarschijnlijk was deze vleugel in vakwerk, en werd hij in het eerste kwart van de 20ste eeuw versteend. Het oorspronkelijke volume van het woonhuis bleef behouden: een dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Getoogde, bakstenen vensters uit de tweede helft van de 19de eeuw. Getoogde deur in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen, van circa 1775; recente, dubbele steektrap. Zijgevel aan straatzijde met aandak en vlechtingen.

De verbinding tussen woonhuis en schuur is recent, en geeft de hoeve haar huidig, U-vormige uitzicht. Rechthoekige inrijpoort, geflankeerd door een getoogde voetgangersdoorgang.