Hoeve in U-vorm

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Heks
Straat Hekslaan
Locatie Hekslaan 108, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoeve in U-vorm

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

U-vormige hoeve, het erf door een muur met inrijpoort van de straat afgesloten. De kern dateert uit de 18de eeuw.

Op de Ferrariskaart (1771-77) staat de woonhuisvleugel, ten zuidoosten van het erf, en een haakse vleugel, achteraan het erf, afgebeeld. In de Atlas van de Buurtwegen (1844) is het woonhuis bewaard, doch de vleugel achteraan het erf is verdwenen; er komt een L-vormige vleugel aan de noordzijde van het erf bij. Waarschijnlijk was deze vleugel in vakwerk, en werd hij in het eerste kwart van de 20ste eeuw versteend. Het oorspronkelijke volume van het woonhuis bleef behouden: een dubbelhuis van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Bakstenen gebouw op verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Getoogde, bakstenen vensters uit de tweede helft van de 19de eeuw. Getoogde deur in een kalkstenen omlijsting met sluitsteen, van circa 1775; recente, dubbele steektrap. Zijgevel aan straatzijde met aandak en vlechtingen.

De verbinding tussen woonhuis en schuur is recent, en geeft de hoeve haar huidig, U-vormige uitzicht. Rechthoekige inrijpoort, geflankeerd door een getoogde voetgangersdoorgang.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Heks

Heks (Heers)

is gerelateerd aan Cluster van hoogstamboomgaarden

Heks (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.