erfgoedobject

Twee dorpswoningen

bouwkundig element
ID
32095
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32095

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee dorpswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Langgestrekt gebouw van circa 1875, waarvan de vijf linker traveeën voorheen het woonhuis vormden, de drie rechter traveeën een dienstgebouw, vermoedelijk tot woning omgebouwd in het begin van de 20ste eeuw.

Bakstenen gebouw onder zadeldak. Het woonhuis is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen. Middenrisaliet en bakstenen hoeklisenen, verbonden door een baksteenfries onder de dakrand. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken; hardstenen lekdrempels op de benedenverdieping, bakstenen op de bovenverdieping. Getoogde deur in een rechthoekige, hardstenen omlijsting.

Het dienstgebouw was oorspronkelijk slechts voorzien van een korfboogpoort; thans met muuropeningen zoals in het woonhuis.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Cluster van hoogstamboomgaarden

  • Is deel van
    Heks


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee dorpswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32095 (Geraadpleegd op )