Pastorie van de Sint-Lambertusparochie

Beschrijving

Voormalige pastorie. Oudste vermelding van een pastorie in 1615. De huidige toestand, twee parallel tegenover elkaar gelegen gebouwen met nok loodrecht op de straat, bestond reeds in de eerste helft van de 19de eeuw, zie Atlas van de Buurtwegen (1843); op de Ferrariskaart (1771-77) staat een gesloten complex aangeduid, mogelijk te identificeren als het laathof Pastoorshof.

De oude kern dateert waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, doch behalve de volumes bleef van deze toestand na restauraties in 1897, 1906 en 1911 en de recente restauratie na de verkoop van het gebouw, weinig bewaard.

Het woonhuis is dubbelhuis, vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw, met een duidelijke bouwnaad tussen de tweede en derde travee. Getoogde, bakstenen vensters met hardstenen lekdrempels (vierde kwart van de 19de eeuw). Een getoogde deur in een hardstenen omlijsting (vierde kwart van de 19de eeuw) en een rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting links (mogelijk eerste helft van de 19de eeuw). Het bakstenen dienstgebouw van één bouwlaag onder zadeldak, thans omgebouwd tot garage, fungeerde vóór circa 1960 als kleuterschool van de zusters annunciaden.

• DRIESEN W., Bulletin des Commissions royales d'Art et d'Archéologie (Brussel 1862-1942), , in Limburgse Referenties, 1, Hasselt, 1992, p.51.
  • KERSTEN M., Huizen en hoven in Horpmaal, Onuitgegeven manuscript, 1999, p.25.