is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Horpmaal en gemeenteschool
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Horpmaal en gemeenteschool
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalig gemeentehuis en -school, van 1874. De oorspronkelijke school bevond zich aan de ingang van het kerkhof. Gebruikelijk T-vormig grondplan.
Alleenstaand dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op hardstenen plint. Middenrisaliet en bakstenen hoeklisenen met verbindende baksteenfries onder de dakrand. Getoogde vensters met geprofileerde, bakstenen druiplijst en kordon vormende, hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting.
Haaks op de achtergevel, schoolgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen, gelijkaardig van afwerking als het hoofdgebouw; de benedenvensters zijn gewijzigd.
Het voorerf is van de straat gescheiden door een wit geschilderd smeedijzeren hek. Het staat op een bakstenen sokkel met deksteen van blauwe hardsteen, is aan beide zijden geflankeerd door een ppoorthek, gevat tussen hoge vierkante pijlers van baksteen met een deksteen van arduin. De poorthekken zijn identiek: vierkante stijlen, makelaar, boven-, tussen- en onderregel, onderspijltjes en spijlen met lanspunten. Het vast hekken is geritmeerd door een centrale, iets hogere spijl met kruldecoratie en twee van ander krulwerk voorziene stijlen in de beide helften.
Bron: DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M., 2007, Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel, Agentschap RO-Vlaanderen. Onroerend Erfgoed.
Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)