Gemeentehuis van Horpmaal en gemeenteschool

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en -school, van 1874. De oorspronkelijke school bevond zich aan de ingang van het kerkhof. Gebruikelijk T-vormig grondplan.

Alleenstaand dubbelhuis, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw op hardstenen plint. Middenrisaliet en bakstenen hoeklisenen met verbindende baksteenfries onder de dakrand. Getoogde vensters met geprofileerde, bakstenen druiplijst en kordon vormende, hardstenen lekdrempels. Getoogde deur in een hardstenen omlijsting.

Haaks op de achtergevel, schoolgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen, gelijkaardig van afwerking als het hoofdgebouw; de benedenvensters zijn gewijzigd.

Het voorerf is van de straat gescheiden door een wit geschilderd smeedijzeren hek. Het staat op een bakstenen sokkel met deksteen van blauwe hardsteen, is aan beide zijden geflankeerd door een ppoorthek, gevat tussen hoge vierkante pijlers van baksteen met een deksteen van arduin. De poorthekken zijn identiek: vierkante stijlen, makelaar, boven-, tussen- en onderregel, onderspijltjes en spijlen met lanspunten. Het vast hekken is geritmeerd door een centrale, iets hogere spijl met kruldecoratie en twee van ander krulwerk voorziene stijlen in de beide helften.

• PAUWELS D., SCHLUSMANS F. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: De Maegd, Christiane; Van den Broeck, Myriam