erfgoedobject

Borghof

bouwkundig element
ID
32109
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32109
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

De naam Borghof mogelijk verwijzend naar de verdwenen burcht van de heren van Horpmaal, die zich hier, tegenover de kerk kan bevonden hebben. Eerste vermelding in 1640. De hoeve wordt eind 17de eeuw, waarschijnlijk in 1693, door Franse troepen volledig verwoest. Voormalige, gesloten hoeve, zie Atlas van de Buurtwegen (1843), waarvan de zuidwestelijke vleugel vrijwel volledig verdween.

De hoeve dateert uit het eerste kwart van de 19de eeuw, doch werd in de loop der tijden sterk gewijzigd. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rondom een rechthoekig erf. Poortvleugel aan straatzijde, voorzien van een korfboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband; erboven een korfboognis. Aan erfzijde een korfboogpoort, met erboven een halfrond duifhuis met kalkstenen onderdorpel. De aansluitende stal in dezelfde vleugel werd in de woonfunctie opgenomen.

Woonhuis ten noordoosten van het erf (nok loodrecht op de straat). Enkelhuis van zes traveeën en oorspronkelijk één, thans anderhalve bouwlaag. De oorspronkelijk muuropeningen zijn de rechthoekige deuren en vensters in een vlakke, kalkstenen omlijsting; een aantal werd gewijzigd met hergebruik van oud materiaal. Het rechts aansluitende gedeelte dateert uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Stal tegenover het woonhuis, ten zuidwesten van het erf. De oorspronkelijke muuropeningen zijn de rechthoekige deur en het laadvenster erboven, beide in vlakke, kalkstenen omlijsting; een lage korfboogpoort werd gedicht. De schuur, achteraan het erf, verdween. Tuin achter het woonhuis.

  • KERSTEN M, Huizen en hoven in Horpmaal, Onuitgegeven manuscript, 1999, p.52.

Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Borghof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32109 (Geraadpleegd op )