erfgoedobject

Boerenwoning

bouwkundig element
ID
32123
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32123

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Woonhuis uit de tweede helft van de 18de eeuw van een thans verdwenen, L-vormige hoeve, zie Ferrariskaart (1771-77), in de eerste helft van de 19de eeuw met een dienstgebouw tegenover het woonhuis uitgebreid zoals opgetekend in de Atlas van de Buurtwegen (1843).

Bakstenen gebouw van anderhalve bouwlaag onder steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). De muuropeningen werden gewijzigd, behalve de houten zolderkozijnen en dito laadvenster, en de kalkstenen keldergaten; gedichte kelderdeur in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting. Zijgevels met aandak en vlechtingen.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Boerenwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32123 (Geraadpleegd op )