Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Klein-Gelmen
Straat Daalstraat
Locatie Daalstraat 31, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als monument Gesloten hoeve en moestuinsite

Deze bescherming is geldig sinds 13-07-2005.

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve, daterend uit eind 18de - begin 19de eeuw, gebouwd op de plaats van een oudere, gesloten hoeve, confer Ferrariskaart (1771-77); in de Atlas van de Buurtwegen (1843) wordt ze Ferme Renaerts genoemd. De oudere kern bleef bewaard in het poortgebouw en het links hierop aansluitende gedeelte.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig, gekasseid erf.

Poortgebouw aan straatzijde, voorzien van een rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. Erboven een rechthoekig venster in kalkstenen omlijsting.

Rechts aansluitend, boerenburgerhuis in laatclassicistische stijl, de voorgevel aan erfzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, op verhoogde begane grond; kalkstenen keldergaten. Zadeldak (kunstleien) met dakkapellen. Kalkstenen hoekbanden. Rechthoekige muuropeningen in een kalkstenen omlijsting. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. De linkerzijgevel is voorzien van twee 17de-eeuwse, smeedijzeren ankers. Interieur: behouden indeling en gaaf bewaarde aankleding uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

De twee haakse vleugels, ten noorden en ten zuiden van het erf omvatten de stallen. Gebouwen van anderhalve bouwlaag, voorzien van rechthoekige zoldervensters, vensters en deuren in kalkstenen omlijsting; een aantal muuropeningen werden gewijzigd.

Het knechtenkwartier in de noordhoek, naast het woonhuis is voorzien van getoogde vensters (tweede helft 19de eeuw).

Dubbele dwarsschuur achteraan het erf, met verlaagd dak. Twee rondboogpoorten in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. Rechthoekige deuren in een kalkstenen omlijsting. Drie ronde uilengaten in de zijgevels.

In het verlengde van de straatvleugel, op de zuidhoek, bevindt zich een hoog, vierkant gebouw onder zadeldak.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Klein-Gelmen

Klein-Gelmen (Heers)

is gerelateerd aan Moestuinsite

Daalstraat 31 (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.