Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Gesloten hoeve en moestuinsite

Beschrijving

Ruime gesloten hoeve, daterend uit eind 18de - begin 19de eeuw, gebouwd op de plaats van een oudere, gesloten hoeve, confer Ferrariskaart (1771-77); in de Atlas van de Buurtwegen (1843) wordt ze Ferme Renaerts genoemd. De oudere kern bleef bewaard in het poortgebouw en het links hierop aansluitende gedeelte.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), rondom een rechthoekig, gekasseid erf.

Poortgebouw aan straatzijde, voorzien van een rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. Erboven een rechthoekig venster in kalkstenen omlijsting.

Rechts aansluitend, boerenburgerhuis in laatclassicistische stijl, de voorgevel aan erfzijde. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen, op verhoogde begane grond; kalkstenen keldergaten. Zadeldak (kunstleien) met dakkapellen. Kalkstenen hoekbanden. Rechthoekige muuropeningen in een kalkstenen omlijsting. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. De linkerzijgevel is voorzien van twee 17de-eeuwse, smeedijzeren ankers. Interieur: behouden indeling en gaaf bewaarde aankleding uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

De twee haakse vleugels, ten noorden en ten zuiden van het erf omvatten de stallen. Gebouwen van anderhalve bouwlaag, voorzien van rechthoekige zoldervensters, vensters en deuren in kalkstenen omlijsting; een aantal muuropeningen werden gewijzigd.

Het knechtenkwartier in de noordhoek, naast het woonhuis is voorzien van getoogde vensters (tweede helft 19de eeuw).

Dubbele dwarsschuur achteraan het erf, met verlaagd dak. Twee rondboogpoorten in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. Rechthoekige deuren in een kalkstenen omlijsting. Drie ronde uilengaten in de zijgevels.

In het verlengde van de straatvleugel, op de zuidhoek, bevindt zich een hoog, vierkant gebouw onder zadeldak.