erfgoedobject

Hoeve met losstaande bestanddelen

bouwkundig element
ID
32127
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32127

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, daterend van 1896. De gebouwen zijn wat achteruitgelegen ten opzichte van de straat, vóór het woonhuis bevindt zich een tuin, afgesloten met een muur waarop een ijzeren hek. Gekasseid erf achter het woonhuis, met centrale mestvaalt.

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype in eclectische stijl, drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (leien). Baksteenbouw op hardstenen plint. Ordonnerende bakstenen hoeklisenen en middenrisaliet met jaarsteen 1896 en tuitgevelbekroning; belijnende banden van hardsteen. Rechthoekige muuropeningen in een geprofileerde, hardstenen omlijsting met sluitsteen. Sobere achtergevel, voorzien van getoogde vensters met hardstenen latei en lekdrempel, en een getoogde deur in een rechthoekige, hardstenen omlijsting.

Bij de noordzijgevel aansluitend knechtenkwartier van twee traveeën en twee bouwlagen onder lager zadeldak. Voorgevel met bakstenen hoeklisenen en dito fries; rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel in het spaarveld; achtergevel met vensters zoals in de achtergevel van het woonhuis.

Rechts aansluitend bij het woonhuis, korfboogvormige inrijpoort met afwerking van hardstenen negblokken, imposten en posten (benedengedeelte). Ten zuiden van het erf de runder- en varkensstal, voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, en rechthoekige deuren in een hardstenen omlijsting; de westzijgevel is voorzien van twee rondboogpoorten met hardstenen afwerking.

Ten noorden de vaarzenstal met getoogde muuropeningen; de verbinding tussen laatstgenoemd gedeelte en het knechtenkwartier is recent. Beide stallen zijn voorzien van een zadeldak (Vlaamse pannen). De schuur, achteraan het erf, verdween naar verluidt na een brand.


Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Voortuin van een hoeve uit 1896

  • Is deel van
    Klein-Gelmen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve met losstaande bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32127 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.