Teksten van Woning met vakwerkkenmerken

Woning met vakwerkkenmerken ()

Deze woning met vakwerkkenmerken werd in 1998-1999 op basis van een evaluatie van de visuele kenmerken opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed in Heers. Op basis van de uiterlijke kenmerken, en vergeleken met andere vakwerkhoeves in de regio, werd ze omschreven als een "gerestaureerde en waarschijnlijk verbouwde hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw". Op basis van deze gegevens werd de woning vanaf 2009 opgenomen in de vastgestelde inventaris.

Uit documenten bewaard in het gemeentelijk archief blijken deze gegevens fout. De woning werd in 1982 gebouwd als een eengezinswoning met een betonstructuur, waarbij de gevels werden afgewerkt met imitatievakwerk in onder meer meranti. Op basis van deze documenten, werd geconcludeerd dat de erfgoedkenmerken uit de vaststelling niet kloppen, en dat de toegekende erfgoedwaarden onterecht zijn.

• Gemeentearchief Heers, Stedenbouwkundige vergunningen, 1982, Kiezelstraat 58.

Auteurs:  Hooft, Elise

Hoeve ()

Gerestaureerde en waarschijnlijk verbouwde hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Woonhuis van zes traveeƫn en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, hergebruikte Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met recente vullingen op een bakstenen stoel.

De oorspronkelijkheid van de huidige ordonnantie kon niet nagegaan worden: twee bolkozijnen in de benedenverdieping, een bolkozijn en twee kleine kozijnen in de zolderverdieping; rechthoekige deur en recente poort. Originele pannen beschieting van de rechterzijgevel.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Schlusmans, Frieda