Kasteel Keienheuvel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Klein-Gelmen
Straat Steenweg
Locatie Steenweg 35-37, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kasteel Keienheuvel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als monument Kasteeldomein Keienheuvel

Deze bescherming is geldig sinds 13-07-2005.

Beschrijving

Alleenstaande villa uit begin 20ste eeuw, in eclectische stijl, thans met horeca-functie, gelegen in een ruime tuin in landschapsstijl met enkele merkwaardige bomen, onder meer platanen en beuken.

Rechthoekig bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (leien), op souterrain. Natuurstenen banden. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, de ontlastingsboog afgewerkt met natuurstenen aanzet- en sluitstenen.

De zuidwestelijke voorgevel heeft een sterk uitspringend middenrisaliet met puntgevel onder zadeldak. De begane grond is opengewerkt als een rondbooggalerij op hardstenen zuilen.

De noordwestelijek zijgevel heeft een risaliet met puntgevel onder zadeldak in de rechtertravee; hiernaast, op de begane grond, een houten erker met grote ramen.

De zuidoostelijke zijgevel is voorzien van een groot rondboogvenster met houtwerk en glas in lood in art-nouveaustijl; de rechtertravee bevat het trappenhuis, met getoogde, bakstenen vensters.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Klein-Gelmen

Klein-Gelmen (Heers)

is gerelateerd aan Kasteeldomein Keienheuvel

Steenweg 35-37 (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.