erfgoedobject

Kasteel Keienheuvel

bouwkundig element
ID
32134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32134

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Keienheuvel
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is deel van de aanduiding als beschermd monument Kasteeldomein Keienheuvel
  Deze bescherming is geldig sinds 13-07-2005

Beschrijving

Alleenstaande villa uit begin 20ste eeuw, in eclectische stijl, thans met horeca-functie, gelegen in een ruime tuin in landschapsstijl met enkele merkwaardige bomen, onder meer platanen en beuken.

Rechthoekig bakstenen gebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak (leien), op souterrain. Natuurstenen banden. Rechthoekige vensters met hardstenen latei en lekdrempel, de ontlastingsboog afgewerkt met natuurstenen aanzet- en sluitstenen.

De zuidwestelijke voorgevel heeft een sterk uitspringend middenrisaliet met puntgevel onder zadeldak. De begane grond is opengewerkt als een rondbooggalerij op hardstenen zuilen.

De noordwestelijek zijgevel heeft een risaliet met puntgevel onder zadeldak in de rechtertravee; hiernaast, op de begane grond, een houten erker met grote ramen.

De zuidoostelijke zijgevel is voorzien van een groot rondboogvenster met houtwerk en glas in lood in art-nouveaustijl; de rechtertravee bevat het trappenhuis, met getoogde, bakstenen vensters.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Kasteeldomein Keienheuvel

 • Is deel van
  Klein-Gelmen


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kasteel Keienheuvel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32134 (Geraadpleegd op 15-06-2021)