Darishoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Mechelen-Bovelingen
Straat Darisstraat
Locatie Darisstraat 8, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Darishoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beschrijving

Ruime, gesloten hoeve, reeds als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843), circa 1995 sterk verbouwd en onderverdeeld in verschillende kleine sociale woningen.

De oudste gedeelten (poortgebouw, schuur) schijnen op te klimmen tot de tweede helft van de 18de eeuw, het woonhuis dateert van circa 1860. De vleugel aan straatzijde bevat het poortgebouw onder zadeldak. Rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. De flankerende stallen, evenals de stal in de zuidoostvleugel werden grondig verbouwd.

Het woonhuis, ten noordwesten van het erf, behield zijn oorspronkelijke ordonnantie. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw voorzien van getoogde muuropeningen in een hardstenen omlijsting. Voormalige dwarsschuur achteraan het erf, met een korfboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband.

Bron: Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Mechelen-Bovelingen

Mechelen-Bovelingen (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.