erfgoedobject

Darishoeve

bouwkundig element
ID
32154
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32154

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Darishoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Ruime, gesloten hoeve, reeds als dusdanig aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1843), circa 1995 sterk verbouwd en onderverdeeld in verschillende kleine sociale woningen.

De oudste gedeelten (poortgebouw, schuur) schijnen op te klimmen tot de tweede helft van de 18de eeuw, het woonhuis dateert van circa 1860. De vleugel aan straatzijde bevat het poortgebouw onder zadeldak. Rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband. De flankerende stallen, evenals de stal in de zuidoostvleugel werden grondig verbouwd.

Het woonhuis, ten noordwesten van het erf, behield zijn oorspronkelijke ordonnantie. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Bakstenen gebouw voorzien van getoogde muuropeningen in een hardstenen omlijsting. Voormalige dwarsschuur achteraan het erf, met een korfboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken in regelmatig verband.


Bron     : Pauwels D., Schlusmans F. met medewerking van Muyldermans E. & Rombouts J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1999


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Darishoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32154 (Geraadpleegd op 15-05-2021)