Sint-Martinuskapel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Heers
Deelgemeente Mechelen-Bovelingen
Straat Kloosterstraat
Locatie Kloosterstraat 2, Heers (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heers (adrescontroles: 12-04-2007 - 12-04-2007).
  • Inventarisatie Heers (geografische inventarisatie: 01-01-1999 - 31-12-1999).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Martinuskapel

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Sint-Martinuskapel met grafcrypte

Deze bescherming is geldig sinds 13-07-2005.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Aan de zuidzijde van Mechelen-Bovelingen, in de franje van het kasteeldomein, liet graaf F.-H.-H. de Borchgrave d'Altena in 1872 een grafkapel oprichten voor zijn familie. De kapel bleef bewaard als neogotisch gebouw, één travee breed, drie traveeën diep met driezijdige koorsluiting, het geheel opgetrokken in baksteen op een lage, hardstenen sokkel en afgedekt door een leien zadeldak met dakruiter aan de voorzijde. De voorgevel en eerste travee zijn afgelijnd met versneden steunberen. De voorgevel heeft een spitsboogportaal in een geprofileerde, hardstenen omlijsting, ernaast twee mergelstenen spitsboognissen, erboven een spitsboogvenster met maaswerk in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting. De zijgevels omvatten telkens drie spitsboogvensters in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting. De binnenzijde van de kapel is bepleisterd: de bidruimte is overdekt door een kruisribgewelf, het koor door een straalgewelf. Te midden van het sobere meubilair valt een laat-19de-eeuws, neogotisch, eikenhouten altaar op.

De kapel is opgetrokken in het midden van een perceel, omgeven door een bakstenen muur met pannen afdekking, aan straatzijde over de breedte van de kapelgevel onderbroken door een open doorgang tussen twee pijlertjes op een hardstenen plint, met een afwisseling van baksteen- en geprofileerde natuursteenlagen, uitmondend in een sterk geprofileerde, natuurstenen dekplaat. De doorgangen tussen de pijlers en de respectieve meest nabije hoeken van het kapelvolume zijn door middel van smeedijzeren hekkens afgesloten.

Achter de kapel bevindt zich de toegang tot de crypte van de familie de Borchgrave d'Altena. Een in de achtergevel van het gebouw ingemetseld, hardstenen plakkaat somt de hier begraven leden van de familie op vanaf Marie Wilhelmine de Renesse (+ 1812).

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DL002423, Heers: Aspecten van Mechelen-Bovelingen

Datum tekst: 2005

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Mechelen-Bovelingen

Mechelen-Bovelingen (Heers)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.