erfgoedobject

Sint-Martinuskapel

bouwkundig element
ID
32159
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32159

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aan de zuidzijde van Mechelen-Bovelingen, in de franje van het kasteeldomein, liet graaf F.-H.-H. de Borchgrave d'Altena in 1872 een grafkapel oprichten voor zijn familie. De kapel bleef bewaard als neogotisch gebouw, één travee breed, drie traveeën diep met driezijdige koorsluiting, het geheel opgetrokken in baksteen op een lage, hardstenen sokkel en afgedekt door een leien zadeldak met dakruiter aan de voorzijde. De voorgevel en eerste travee zijn afgelijnd met versneden steunberen. De voorgevel heeft een spitsboogportaal in een geprofileerde, hardstenen omlijsting, ernaast twee mergelstenen spitsboognissen, erboven een spitsboogvenster met maaswerk in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting. De zijgevels omvatten telkens drie spitsboogvensters in een geprofileerde, mergelstenen omlijsting. De binnenzijde van de kapel is bepleisterd: de bidruimte is overdekt door een kruisribgewelf, het koor door een straalgewelf. Te midden van het sobere meubilair valt een laat-19de-eeuws, neogotisch, eikenhouten altaar op.

De kapel is opgetrokken in het midden van een perceel, omgeven door een bakstenen muur met pannen afdekking, aan straatzijde over de breedte van de kapelgevel onderbroken door een open doorgang tussen twee pijlertjes op een hardstenen plint, met een afwisseling van baksteen- en geprofileerde natuursteenlagen, uitmondend in een sterk geprofileerde, natuurstenen dekplaat. De doorgangen tussen de pijlers en de respectieve meest nabije hoeken van het kapelvolume zijn door middel van smeedijzeren hekkens afgesloten.

Achter de kapel bevindt zich de toegang tot de crypte van de familie de Borchgrave d'Altena. Een in de achtergevel van het gebouw ingemetseld, hardstenen plakkaat somt de hier begraven leden van de familie op vanaf Marie Wilhelmine de Renesse (+ 1812).


Bron     : Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DL002423, Heers: Aspecten van Mechelen-Bovelingen
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Sint-Martinuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32159 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.