Klooster en school van de Soeurs de Marie

Beschrijving

Het voormalige klooster en de school van de Soeurs de Marie is gelegen naast de Sint-Martinuskapel. Het neoclassicistische kloostertje met aansluitend schoolgebouw werd in 1873 opgericht en in 1923 uitgebreid met een tweede, achterwaartse schoolvleugel in een modernere vormentaal. Het gebouw doet nog steeds dienst als de Centrale Vrije School van het dorp.

Het gebouw heeft een T-vormige plattegrond. Het klooster is een dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak, het schoolgebouw telt drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak en staat haaks op de achtergevel van het kloostergebouw. Het klooster is opgetrokken in baksteen op een hardstenen plint. De gevel wordt getypeerd door ordonnerende hoekpilasters en een middenrisaliet bekroond door een driehoekig fronton. De rechthoekige vensters hebben een bakstenen druiplijst en een hardstenen lekdrempel. Voor de benedenvensters is er later een bijkomende latei toegevoegd. De getoogde deur is gevat in een hardstenen omlijsting met bakstenen druiplijst. Gelijkaardige muuropeningen zijn aangebracht in de zijgevels van het schoolgebouw. Eén van deze gevels heeft een gewijzigde ordonnantie.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DL002423, Heers: Aspecten van Mechelen-Bovelingen