Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Ruime, voorheen gesloten hoeve, mogelijk te identificeren als het laathof Sint-Maartenshof, toebehorend aan het kapittel van Saint-Martin te Luik; dit was oorspronkelijk een allodiaal goed dat door Willem van Noville circa 1155-1164 aan de Sint-Martinkerk werd geschonken; ook hoeve Dandoy genaamd. Op de Ferrariskaart (1771-77) en in de Atlas van de Buurtwegen (1844) steeds aangeduid als een grote, gesloten hoeve.

De kern dateert uit de 18de eeuw: hiervan rest slechts één travee van het voormalige woonhuis, in de noordhoek van het erf. De dienstgebouwen dateren uit de tweede helft van de 19de eeuw. De noordoostelijke vleugel werd grotendeels afgebroken; de stallen werden ingericht als woningen en horeca-bedrijf.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rondom een rechthoekig erf. Korfboogvormige inrijpoort opgenomen in de stalvleugel aan de zijde van de Bergstraat. Haaks hierop, aan de noordoostzijde van het erf, rest van het oorspronkelijke woonhuis, één travee en één bouwlaag onder vrij steil zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); de zijgevel aan straatzijde is voorzien van aandak en vlechtingen; gewijzigde muuropeningen.

Verbouwde stal aan de zijde van de Mettekovenstraat. Dwarsschuur aan de zijde van de Winningstraat; rechthoekige schuurpoorten onder houten latei; een rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting.