Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten hoeve op de hoek van de Bergstraat, met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw, behouden in het woonhuis en de noordwestelijke stal, confer Atlas van de Buurtwegen (1844); de overige gebouwen werden naar verluidt na een brand in 1906 heropgebouwd. De Ferrariskaart (1771-77) geeft op deze plaats een gesloten hoeve weer, waarvan geen resten bewaard bleven.

Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, rondom een rechthoekig, gekasseid erf.

Poortvleugel met flankerende stallen in de zuidwestelijkevleugel aan straatzijde; de oorspronkelijke toegang was aan de zijde van de Bergstraat.

Woonhuis achteraan het erf, ten noordoosten. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen; verhoogde begane grond; gecementeerde plint. Getoogde vensters met hardstenen lekdrempel (tweede helft 19de eeuw). Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting (eerste helft 19de eeuw); dubbele steektrap.

De haaks aansluitende stal heeft een zadeldak met Vlaamse pannen en houten laadvenster; rechthoekige muuropeningen in hardstenen omlijsting; deze stal strekte zich in de eerste helft van de 19de eeuw uit over de hele noordwestzijde van het erf. De stallen aan de overzijde van het erf dateren volledig van 1906.

De dwarsschuur uit de tweede helft van de 19de eeuw is een losstaand gebouw buiten het erf, aan de Bergstraat; zadeldak met Vlaamse pannen; rondboogpoort; zijgevels met aandaken en vierkante uilengaten.