erfgoedobject

Gemeentehuis Mettekoven en gemeenteschool

bouwkundig element
ID
32171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32171

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis en -school, uit het begin van de 20ste eeuw. Gebruikelijk T-vormig grondplan, het gemeentehuis een alleenstaand breedhuis, de school haaks op de achtergevel. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met getrapt dakvenster boven de middentravee. Bakstenen gebouw op een hardstenen plint. Middenrisaliet en bakstenen hoekpilasters. Gecementeerde banden. Rechthoekige muuropeningen met hardstenen latei en lekdrempel; bakstenen ontlastingsboog met hardstenen aanzetstenen.

Het schoolgebouw telt vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Gecementeerde plint en dito banden. Baksteenfries onder de kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen onder doorlopende metalen I-balk.

Het gebouw is voorafgegaan door een smalle voortuin met hek die het eertijds de nodige status verleende. Het vaste hek van vier gelijke traveeën staat op een lage bakstenen muur met deksteen van blauwe hardsteen, centraal is er een dubbel hekpoortje naar de voordeur, en aan beide zijden een smaller poorthekje eindigend op een vierkante pijler met geprofileerde deksteen. Het traveeritme wordt aangegeven door de hekstijlen die ontdubbeld zijn, bovenaan half cirkelvormig verbonden zijn en onderaan met gebogen ijzers verankerd zijn in de deksteen. Hek en poorten volgen het zelfde schema: ringen tussen de dubbele bovenregels, gekrulde u op de bovenste regel en gepunte spijltjes tussen de onder- en middenregel.

  • DE MAEGD C. EN VAN DEN BROECK M. 2007: Historische tuinen en parken van Vlaanderen. Inventaris Limburg. Deel 3: Alken, Borgloon, Heers, Kortessem, Wellen, Brussel.

Bron: PAUWELS D. & SCHLUSMANS F. met medewerking van MUYLDERMANS E. & ROMBOUTS J. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Borgloon, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis Mettekoven en gemeenteschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/32171 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.